Δράσεις για Γονείς - ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ "ΑΠΟΠΛΟΥΣ"

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Δράσεις
 
 
 
 
Δράσεις για Γονείς
 
 
 
 

Η πρόληψη ξεκινά πρώτα από τους ίδιους τους γονείς και την οικογένεια. Ο γονιός φροντίζοντας ο ίδιος τον εαυτό του και την προσωπική του ανάπτυξη, επικοινωνώντας άμεσα και αντιμετωπίζοντας με λειτουργικό τρόπο δύσκολες καταστάσεις γίνεται ένα ζωντανό και ισχυρό θετικό πρότυπο για τα παιδιά του.
 
Απευθυνόμαστε σε όλους τους γονείς υλοποιώντας ομάδες και βιωματικά σεμινάρια με στόχο πάνω απ' όλα την ανάδειξη των δυνατοτήτων που διευκολύνουν την επικοινωνία στην οικογένεια.
 
Στις ομάδες αυτές οι γονείς έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη φιλοσοφία και το ρόλο της πρόληψης στην οικογένεια, να συζητήσουν το θέμα της χρήσης ουσιών αλλά και γενικότερα της εξάρτησης, να ανταλλάξουν εμπειρίες και προβληματισμούς με άλλους γονείς κ.α.
 
Μέσα από τις ομάδες γονέων επιδιώκουμε:
·         Την υποστήριξη των γονέων στο ρόλο τους.
·         Την αναγνώριση των αναγκών των γονέων και των παιδιών.
·         Την αναγνώριση, την έκφραση των συναισθημάτων καθώς και τη διαχείρισή τους.
·         Την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των γονέων.
 
    
Ακολουθούν ενδεικτικά τα σχόλια γονέων που συμμετείχαν σε ομάδες του "Απόπλου":

«Τα αποτελέσματα ήταν υπεράνω των προσδοκιών μου. Πολύ γρήγορα η ομάδα έδεσε και με ευκολία κατέθετα τις εμπειρίες μου, τις αγωνίες μου, τα ερωτηματικά μου. Με εξέπληξε το γεγονός  ότι δεν ήμουνα η εξαίρεση αλλά μάλλον ο κανόνας και ότι και οι άλλοι γονείς είχαν παραπλήσιες εμπειρίες»… «Τελικά δεν ήταν για μένα μόνο ενδιαφέρουσα η εμπειρία αλλά εποικοδομητική, αξιόλογη, ενίοτε λυτρωτική, αγχολυτική, εκπαιδευτική, εν ολίγοις θα ήθελα να την επαναλάβω και την επόμενη χρονιά ει δυνατόν με την ίδια ομάδα, μακάρι εμπλουτισμένη.»

«Η συμμετοχή μου στην ομάδα ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία. Μοιράστηκα τα συναισθήματα και τις αγωνίες μου και έλυσα απορίες για την συμπεριφορά των παιδιών μου. Αισθάνομαι ότι μπορώ να τα κατανοήσω ακόμα καλύτερα.»

«Αυτό που μας άρεσε ήταν ο τρόπος που λειτουργήσαμε ως ομάδα. Υπήρξε επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ μας. Μιλήσαμε για τους προβληματισμούς μας ως γονείς και μάθαμε περισσότερα για το ρόλο μας.»
 
«Είμαστε τυχεροί που παρακολουθήσαμε αυτό το πρόγραμμα. Μοιραστήκαμε με την ομάδα τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως γονείς και ακούσαμε και την γνώμη των άλλων. Επίσης μάθαμε βασικά πράγματα για τις αιτίες και τα αποτελέσματα της συμπεριφοράς των παιδιών μας.»
 
«Ήταν η πρώτη φορά που έπαιρνα μέρος σε βιωματικό σεμινάριο και δεν ήξερα τι ακριβώς να περιμένω. Αποδείχτηκε ότι ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εμπειρία. Χαίρομαι που διέθεσα το χρόνο και την προσοχή μου και θα το επαναλάμβανα αν έπρεπε να αποφασίσω πάλι. Από όλη τη διαδικασία είχα μόνο οφέλη. Ξεφεύγοντας από τα στερεότυπα και τα τετριμμένα κάναμε μια εσωτερική διαδρομή ρίχνοντας φως σε κάποιες πτυχές του εαυτού μας, με απώτερο σκοπό να σταθούμε καλύτερα στο πλάι των παιδιών μας. Θα το συνιστούσα σε κάθε γονέα.»
  
 
 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού