Παγκόαμια ημέρα 2016 - ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ "ΑΠΟΠΛΟΥΣ"

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

 
 
 
 
 
 
26η Ιουνίου 2016 - Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών

Στη σημερινή Παγκοσμιοποιημένη κοινωνία το πρόβλημα της εξάρτησης αλλάζει μορφή ενώ οι συνθήκες συστημικής - οικονομικής κρίσης αυξάνουν τη χρήση τοξικών ουσιών άμεσα καταστροφικών για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Περίπου 27.000.000 άνθρωποι παγκοσμίως εμπλέκονται στη χρήση ναρκωτικών ενώ 200.000 ετησίως είναι οι θάνατοι από υπερβολική δόση ή από άλλες αιτίες σχετιζόμενες με τη χρήση.
Οι εξαρτημένοι έχουν περισσότερα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, παρουσιάζουν υψηλή θνησιμότητα και είναι μια από τις πιο περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες.
Σε καταστάσεις φτώχειας, ανεργίας και κοινωνικής στέρησης που ζούμε στη χώρα μας δημιουργούνται οι συνθήκες ώστε να διογκώνονται η χρήση και η εξάρτηση από ουσίες και να εντείνεται ο κοινωνικός αποκλεισμός.
Για κάθε άνθρωπο η εξάρτηση είναι ένα σύμπτωμα πίσω από το οποίο βρίσκονται αιτίες κυρίως ψυχολογικές και κοινωνικές.
Τα δημόσια προγράμματα πρόληψης και θεραπείας γίνονται ακόμα πιο αναγκαία και απαραίτητα για μεγαλύτερες ομάδες πληθυσμού σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Απόπλους» δραστηριοποιείται στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη με εκπαιδεύσεις εκπαιδευτικών, παρεμβάσεις σε σχολικές μονάδες, ομάδες γονέων, ενημερώσεις – ημερίδες, υποδοχή αιτημάτων βοήθειας.
Στα πλαίσια αυτά το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου 2016 πραγματοποίησε παρεμβάσεις σε μαθητές και εφήβους οι οποίες στόχευαν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν εξαρτητικές συμπεριφορές από νόμιμες και παράνομες ουσίες καθώς και σε άλλες εξαρτητικές στάσεις (τζόγος και διαδίκτυο).
Οι παρεμβάσεις οι οποίες ήταν προσαρμοσμένες στην ηλικία των παιδιών πραγματοποιήθηκαν σε 4 γυμνάσια και 8 λύκεια και επωφελήθηκαν από αυτές 500 περίπου μαθητές.
Στην Ε΄ και Στ΄ τάξη 4 δημοτικών σχολείων υλοποιήθηκαν βραχεία προγράμματα με θέματα: 1). Την αποδοχή της διαφορετικότητας, 2). Την αναγνώριση και διαχείριση των συναισθημάτων, 3).
Ίντερνετ και Ηλεκτρονικό παιχνίδι – «Το δικαίωμα το παιδιών στη ψηφιακή ψυχαγωγία και η πρόληψη των κινδύνων».
Επίσης, πραγματοποιήθηκαν 2 Ημερίδες για γονείς με θεματολογία γύρω από την πρόληψη των Εξαρτήσεων.
Αξιοποιούμε την ημέρα αυτή επιδιώκοντας μέσα από αυτό το δελτίο τύπου να υπενθυμίσουμε ότι η Πρόληψη και η Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων δεν είναι υπόθεση μιας ημέρας. Για εμάς Κάθε Μέρα είναι Μέρα Κατά των Ναρκωτικών.
 
 
 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού